Therapie met assistentie van alpaca's

Informatie over therapie met assistentie van alpaca's:

(dienstverlening gesloten)

Therapie met assistentie van dieren is een vorm van hulpverlening waarbij dieren, die voldoen aan speciale criteria, worden ingeschakeld om het hulpverleningsproces te stimuleren en zo op een indirecte manier aan bepaalde doelstellingen te werken. De therapeut zet vervolgens de aangegeven doelen om in interventies met de dieren.

Omdat we samen in de natuur, tussen de dieren therapeutisch aan de slag gaan heb je veel minder kans op therapiemoeheid.

Bij AAT (Animal Assisted Therapy) gaat het dier als schakel fungeren waardoor de therapie minder bedreigend overkomt. Het is dus een indirecte vorm van therapie. Veel ontstaat of gebeurt in het contact met het dier. Op deze manier komen moeilijke onderwerpen op een laagdrempelige manier naar boven. Daar speel ik als therapeut dan op in. Ik ontmoet in mijn praktijk veel kinderen en jongeren die vastlopen in de klassieke hulpverlening en waarbij er geen opening tot communicatie meer is.

AAT blijkt dan voor hen het ontbrekende stukje van de puzzel.

''Het dier met zijn specifieke sociale-, leer- en bewegingsmogelijkheden werkt mee in het proces om kinderen en jeugdigen systematisch te helpen of hen in hun ontwikkeling te bevorderen.''

Het dier is een partner om mee samen te werken, op af te stemmen, mee te communiceren en te ontdekken.

''Niet alleen het welzijn van mijn cliënten maar ook van de dieren moet voorop staan.

Ik beschouw mijn alpaca’s als mijn mede-therapeuten.

Daarom is het zo belangrijk ook hen een stem te geven. Pas als zij in balans zijn kunnen ze mee mensen helpen.''

0